Alexander technika, avagy önmagunk használata

Posted by Nucc

Tavaly év végén mindennapossá vált a napvégi hátfájás, amit az egész napos asztal feletti munka okozott. Esténként nyújtásra vágytam, valaki húzza szét a gerincem, vagy ropogtassa meg, csak legyen végre valami. Orvos tanácsára vettem egy felfujható fitness labdát, de a gyógytornára való járásra hamar nemet mondtam. Őszinte leszek, a francnak van kedve labdákat emelgetni nap mint nap tíz másik emberrel. Egyik nap Györgyi felhívott, hogy kollégája jár egy emberhez, aki egy technikával képes elmulasztani a fájdalmakat. Na mondom, újabb kuruzsló, csontkovács, köszönöm de nem kérek belőle. Azonban volt egy dolog, ami megfogott, Angliából jött, folyékonyan beszéli az angolt és a németet. Abban az időben pont olyan társaságot kerestem, ahol angol emberekkel lehet beszélgetni erről arról, szóval végül kötélnek álltam. Ha nem is jön helyre a hátam, legalább tanulunk angolul, hát belevágtam.

A srácot Alexnak hívják, és egy olyan technikát oktat, ami Magyarországon nem ismert, nyugati országokban viszont egy igen keresett módszer. Az Alexander technikát (a név ne tévesszen meg senkit, nem Alex fejlesztette ki) külföldön egyetemeken oktatják, és több éves tanulás után válhat valakiből tanár. A technikát Frederick Matthias Alexander (1869-1955) ausztrál származású elődóművész fejlesztette ki, aki egy hangszálprobléma okán kezdte magát megfigyelni egy tükör segítségével, mikor is észrevette, hogy tartása a különböző megnyílvánulásaiban változik, ami a hangjának romlásához vezetett. A technikát jelenleg szinészek és táncosok alkalmazzák, ugyanis megtanít uralkodni a tested felett, továbbá aszmás és allergiás embereken is segít, mivel szabadabbá teszi a légzést.


A technika alapja, hogy míg az életben számos dolgot tanulunk, és teljesen elfogadott, hogy csak rengeteg tanulással lehet elsajátítani, például különböző sportok, zene, olvasás, programozás, addig vannak olyan állandóan használt tevékenységek, amik egész egyszerűen csak kialakultak, úgy mint az ülés, állás, járás. A probléma ott kezdődik, amikor valami oknál fogva (napi 12 óra folyamatos számítógéphasználat) testünkben olyan nem tudatos reflexek jönnek létre, melyek valójában kárt okoznak bennünk, viszont mire a szervezet jelez, már a reflexek beépültek viselkedésünkbe, reakcióinkba.

Ülés során hajlamosak vagyunk előre dőlni, a papír vagy billentyűzet fölé görnyedni, amin egy romló látás csak tovább ronthat (láttunk már sokan monitornál hunyorgó embereket). Milyen folyamatot indít el egy rossz testtartás?

Amikor görnyedünk, nyakunk előre billen, a hátizom feszessé válik. A nyak billenésével működésbe lép a hátsó nyaki izomzat is, aminek merevségét szerintem már sokan átéltétek. (A gyúrás segítségével csupán szoktatjuk az izmokat az erőbírásra, így a különböző háterősítő gyakorlatokkal csupán az érjük el, hogy az izomzat ingerküszöbét kitoljuk.) Mivel a hát görbül, a mellkasra nagyobb teher nehezedik, és alapvető feladatát is nehezebben tudja ellátni, vagyis a légzést. Igen, akármilyen furcsán hangzik, a mellkas feladata a légzés működtetése, mely a tüdőt összenyomja (kifújás), majd pedig szétnyitja (beszívás), pontosan ahogyan a tüzet a fújóka segítségével tápláljuk. Ahogy a tűz pislákolni kezd a levegő hiánya miatt, ugyanúgy szervezetünk is fáradékonyabbá válik, ha nem jut megfelelő oxigénhoz, vagyis a tüdő hatásfoka csökken.

Hat óra ülés után elindulunk haza, a görbe hátunkra kapjuk a két kilós notebookal és egyéb eszközökkel felszerelt hátitáskánkat, mely segít a görnyedtség megtartásában. A görbe hát miatt nagyobb erő nehezedik derekunkra, térdünkre egyaránt, vagyis mire hazaérünk nem csak a hátunk, derekunk és térdünk is fáj.

A probléma, hogy hosszú idő elteltével ez a görnyedtség egy reflexként beépül testünkbe, amiben a legrosszabb, hogy úgy kerülünk ebbe az állapotba, hogy valójában nem is tudunk róla, teljesen természetesnek éljük meg. Azonban ez a rossz beidegződés hatással van az agyra is. Azzal, hogy agyunk kevesebb oxigénhez jut, továbbá a fájdalommal van elfoglalva, ingerültebbé, figyelmetlenebbé válunk, és a gondolkozásunk is lelassul (próbálj meg fájó foggal dolgozni!).

Pár hónap fájdalom után fogod magad, és elmész masszőrhöz, aki segít kilazítani az izmaidat, így nulláról indulva újból görnyedhetsz egész nap, egy hétig megint nem érzel semmit, majd második héten újból előjön a fájdalom. Térded, derekad ugyanúgy terhelve van, már 8 óra alvás sem elég, legszívesebben felakasztanád magad egy szögre, csak legyen valami, hogy nyúlj egy kicsit.



Az Alexander technika ugyanúgy megtanít minket helyesen ülni, állni, reagálni eseményekre, mint ahogy egy teniszező megtanul fonákot, tenyerest ütni, vagy egy gyors ütésre reagálni. A gyakorlatok alapvető célja, hogy a beidegződött reflexeket átalakítsa, mégpedig úgynevezett vezényszavak segítségével. Ilyen vezényszó például az “Engedd, hogy a nyak ellazuljon”, “Engedd, hogy nyúljon a gerinc”, melyekhez kapcsoljuk a megfelelő eseményt, például a laza nyakat, vagy azt, amikor a gerinc nyúlik (ezekhez szükséges az oktató, aki tartja a fejet és figyeli, hogy a nyak laza maradjon, illetve megfelelő óvatos mozdulattal nyakunknál fogva nyújtja a testünket). További célja, hogy reakcióinkat képesek legyünk kontrolálni, például ha csörög a telefonunk nem kell rögtön zsebünkhöz kapni, várjuk meg míg kettőt csörög, majd figyelve mozdulatunkat kényelmesen vegyük fel. Minden hirtelen reakciónál testünk izomzata megfeszül, amit ha egy nap többször megteszünk, könnyen feszültséget okozhat.

Kezdetben egy asztalon feküdve mennek a gyakorlatok, ugyanis fekve van legkevésbé terhelve testünk. Később megtanulunk újra leülni és felállni. Annak ellenére, hogy leülés közben a hátizomnak semmi feladata sincs, mégis nagyon sokan használják hátukat, vállukat mind leüléshez, mind pedig felálláshoz, ami ugyancsak merev, fáradt izomzathoz vezet.

Az első hatás durván egy hónap után érezhető, amikor olyan érzésünk van, mintha valaki elkezdene minket energiával tölteni. Nem tudom leírni, az a tipikus jókedvem van, de fogalmam sincs miért eset. 3-4 hónap után, ahogy a test elkezdi használni az új reflexeket, előjönnek fájdalmak a gerincben, ami a csigolyák távolodásával, a gerinc formályának átalakulásával magyarázható, valójában egy olyan érzés, mint amikor becsípődik egy ideg a gerincben, vagyis nem túl kellemes. Azonban ezen átlendülve testünk ellazul, az utcán sétálva a vezényszavak folyamatosan járnak az ember fejében, nyak ellazul, hát nyúlik, vál enged lefele, derék szélesedik, nyak laza, hát egyenes, … . Ahogy testünk egyenesedik, észrevesszük, hogy hat óra alvás is elegendő, emésztésünk javul (a mellkas nem nyomja a gyomrot), figyelmünk erősebb, hangunk szabadabb (a levegő szabadabban áramlik), ami egyfajta magabiztosságot is ad.



A technika igazi hatásához általában fél év elegendő (ez nőknél általában rövidebb idő), de legalább két év szükséges, hogy hétköznapjainkat, gondolkodásunkat teljesen átformálja. A technikát számos művész, író, filozófus, politikus alkalmazta vagy éppen alkalmazza, például Diana hercegnő, Elton John, Robin Williams, Paul Newman, Keanu Reeves, Kurt Russel, Kepes András. Csak egy helyes testtartás, és az ember élete gyökeresen megváltozik. Állítom!




4 Responses to “Alexander technika, avagy önmagunk használata”

  1. Szabó Monika Says:

    Nagy örömmel olvastam. Csak egy javítás: nem hajszálprobléma, hanem hangszálprobléma.Üdv,

  2. Nucc Says:

    Javítottam, köszönöm!

  3. allego idéze központ Says:

    Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and in my opinion recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  4. i need to lose 10 pounds in a month Says:

    I know this web page gives quality based articles or reviews and
    other material, is there any other web site which provides such things in quality?

Leave a Reply