Mi mennyi Dublinban…

Posted by Nucc

Dublin – Árak

Még mielőtt nagyon beleszaladnánk a témába, pár dolgot le kell szögeznem! Nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy a külföldi fizetéseket forintosítják, majd pedig mindenféle negatív jelzővel illetik döntéshozóinkat, mert a magyar árakkal számolnak. Mielőtt Dublinba jöttem, Londonban nézelődtem, ahol megpróbáltam felmérni az árakat, csak hogy tudjam, milyen fizetési igénnyel tudnék biztosítani egy kényelmes életet magunknak. Arra a megállapításra jutottam, hogy ha az ottani helyzetnek megfelelő inerciarendszert szeretném felépíteni, akkor egy sacc-per-kábé 1.00 font => 100 forint transzformációval egész szép képet tud adni az ottani árakról. Ez olyan szempontból nagyon kényelmes, hogy mivel mindenhol centesítik az összeget, egész egyszerűen csak a pontot kell elvenni a számból, és már meg is van az arány (£1.82 => 182 forint). Ez az arány persze csak addig él, amíg Dublinban vagyunk, ha visszamegyünk Magyarországra, pénzünk rögtön a háromszorosát fogja érni (vagy nem!). Mivel Írország sokféle szempontból kötődik a Brittekhez, az áraik is kb. hasonlóak, annyi a különbség, hogy ami ott 1 font, az itt kábé 1 euró. Ezt kihasználva a transzformációt alkalmazhatjuk itt is, kisebb eltérések persze lehetnek, de sokkal könyebb az árakat így kezelni. Mivel az angolok sem az alacsony áraikról híresek, nem véletlen, hogy Dublin a legdrágább városok között szerepel az EU-ban.

Fizetések

Kezdjük ott, hogy mennyiből is lehet errefele gazdálkodni. Írországban ugyanúgy mint az angoloknál, mértékegységnek az órát, hetet és évet áraznak. Alkalmi munkákra órabért vagy hetibért kínálnak, havi rendszerességgel végzendő munkáért pedig éves fizetéssel számolnak. Ezek bruttó árak, adót utána a munkavállaló fizet, a cég nem szórakozik ilyenekkel. Ennek oka, hogy különböző adókedvezményeket lehet szerezni, pl. gyerekek számától függően, vagy ha bringával vagy tömegközlekedéssel jársz munkába, akkor az állam megtéríti a bringád vagy bérleted árának egy részét. Egyébként az adó nem sok, olyan 15% körül van egy átlagos bruttó fizetésre.

A 18 évesnél idősebb, felnőtt munkavállalónak óránként 8.65-t, 18 év alatt 6.06 eurót kell fizetni. Ha ezt levetítenénk egy hónapra, akkor olyan 1500 euró körül lennénk, amit ha transzformálunk a magyar inerciarendszerbe, akkor BRUTTÓ 150.000 Ft-nak felelne meg. Azért nem tanácsocs ezzel számolni, mert aki minimálbért keres, az általában nincs heti 40 órában alkalmazva, ez amolyan újságosztogatás, szendvicsember, takarítás melók, amik napi 4-5 óra munkát igényelnek, és kb. ennyit is fizetnek.

Mivel itt sem hencegnek az emberek a fizetésükkel, ezért a payscale.com oldalhoz fordultam segítségért. Egy felszolgáló valahol 20.000 euró, szoftver fejlesztő 37.000-38.000 euró körül, az IT manager 56.000 euró tud hazavinni egy évben. Ezek olyan havi 1300 euró, 2500 euró, és 3200 eurónak felelnek meg nettóban, ez persze nagyon sok mindentől függ, én a saját állapotomat feltételeztem, szóval felfele javulhat. Ja és persze nincsenek benne a bónuszok sem! Szóval a transzformáció után olyan 130.000 forinthoz hasonló összeget kap egy pincér, 250.000-ot egy átlagos fejlesztő, és 320.000 körül egy vezető.

Lakás

Ebben az országban vagy örökölsz lakást, vagy bérled (vagy valami tuti üzlet beütött és kő gazdag lettél!). Ha venni szeretnél, akkor ugyanaz a helyzet mint nálunk, csak sokszor még drágább. Itt Dublinban 300.000 eurónál indulnak a lakások, egy jobb helyen egy tök átlagos ház ára a 1 millió eurót is elérheti. Az egyik legnagyobb lakáskereső oldal a www.daft.ie, ennek alapján egy 1 hálószobás 40-50 négyzetméteres lakást 800-1000 euró körül lehet bérelni havonta. Ez általában tartalmazza a rezsiköltséget, vagyis ezért kapsz internetet, kábeltévét, központifűtést, vizet, csatornát, áramot. 800 euró alatt vagy rossz nevű helyen van, vagy nagyon lepukkant a kecó. 1000 felett pedig a két vagy több hálószobás lakások vannak, inkább családoknak. Szóval havi vonatkozásban 80.000, 100.000 forint rögtön elmegy rezsivel együtt.

Subway és McDonald’s

Az elmúlt két hétben próbáltam úgy élni, mint otthon, bár pár dologban engednem kellett. Akárhogy próbálom szervezni az étrendemet, a végén mindig napi 15-20 euró körüli összegre jön ki fogyasztásom. Minden reggel reggelizem a házban, ez általában 1 bagett benne 3-4 szelett sonka, egy sajt, van úgy hogy frankfurti virslit eszem, néha pedig 2-4 darab pirított megvajazott toast kenyeret. Egy 120 grammos bagett 0.60-ba kerül, hozzá egy 15 dekás dobozos sonka 2 euró, a sajt megint csak 2 euró körül van. Tegnap itt a környéken reggeliztem, 6.50-et fizettem a 2-3 tojásos rántottáért, ami mellé adtak sült bacont, 2 pirítóst és vajat.

Ebédre kijárok kajálni, a cég környéke teli van kisebb étkezdékkel. Nincsenek olyan kifőzdék mint nálunk, inkább rengeteg gyorsétterem van, a lényeg, hogy kézzel egyed és follyon kifele minden irányba a kaja a kezedből. Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára késsel is villával! Árak tekintetében kicsit fordított a helyzet mint otthon. Ami Magyarországan drága, az itt olcsó, ami nálunk olcsó, az itt általában drága. Ha olcsót szeretnél enni, akkor McDonald’s, Burger King vagy a Subway a te helyed. Egy hamburger 1 euró, sajtburger 1.5 euró, egy BigMac menü 7.26 euró. A Subwayben egy 6-feet-long (30 centis) jól megrakott szendvicset megkapsz 5 euró környékén, ez itt olcsó. A mindenféle burgeresnél egy szendvics 7-8 euró körül van. Ebben nincs benne az ital, nem kértél sültkrumplit. Egy átlagos adag sültkrumpli 2-3 euró körül van. Összehasonlítés képpen itt van egy árlista Budapestről: www.szendvicsbufe.hu. Ha a pontot jó helyre teszitek, kb. hasonló árakat kaptok (persze euróban).

Ha valami normális ebédre vágyik az ember, mondjuk amit késsel és villával ehet, akkor az 10 euró felett indul. Múltkor voltam egy olasz étteremben lasagne-t enni, 13 euró volt a lasagne és 3-4 euró körül a 0.33-as üdítő, mert ha jól emlékszem 17 eurót fizettem.

Vacsorára általában a reggelihez hasonlót eszem, ez 1 bagettet jelent. Minden nap veszek valami gyümölcsöt, almát, körtét, banánt, és persze valamit innom is kell, ez általában vizet jelent. Egy fürt banán 2 euró körül van, az almának azt hiszem 1-2 euró között kilója, a vízből a legolcsóbbat keresem, Tescoban találtam már 0.80-ért 2 litert. Nick kávézójában 1 euró a kávé, ez mondjuk nagyon olcsó, pont ugyanennyiért kapom meg otthon is.

Tehát összeségében azt mondhatom, hogy az élelmiszerek és az ételek tartják az értékarányt, mégpedig ami nálunk 100 forint, az itt 1 eurónak felel meg, tehát durván 3x drágább mint Magyarország. Napi 15-20 euróval számolva, amiben benne van hogy fogkrémet, vagy tusfürdőt is kell vennem néha, havi 400-500 euró elmegy kajára. Ez persze majd csökkenthető lesz otthoni főzéssel, ezt most jelenleg nem tudom kényelmesen megtenni.

Szórakozás, Utazás, Pubok

Múlt hétvégén voltam moziban, egy felnőtt jegyért 7 eurót kellett fizetnem. Ez egy átlagos moziár. A belvárosban van egy mozi, ahol lehet havi bérletet venni, 20 euróért annyi filmet nézel a hónapban, amennyit akarsz. Kollégám haverja ott lakik mellette, azt mondta sose volt még ilyen fasza nappalija! A pubokban egy pintnyi sör (0.56 liter) 4-5 euró körül van, a kaja a 10< kategóriában. Ez persze függ a környéktől, ezért olcsóbban is, drágábban is kapni, ez olyan József körút környéki helyre jellemző ár. Voltam jógázni múlt héten, 10 eurót kértek az egy órás "jöjjön aki akar" alkalomért, a kezdő yoga 15 euróba kerül. A buszjegyárak 1.5-2.5 euró között mozognak, attól függ milyen hosszan utazol. Egy 30×1 napos buszbérlet (30 különálló napon használhatod) 115 euró, a teljes havi 105 euróba kerül (ne feledjük az adókedvezményt!). A bérlet tehát arányaiban hasonló, kivéve hogy ez csak buszokra érvényes, a helyi hévekre további 50 euró körüli összeget kell fizetni.

Műszaki és egyéb termékek

Ahol sokat nyerhet az ember, azok a műszaki cikkek, és mindaz aminek világpiaci ára van, például benzin. Itt ugyanannyiért kapod meg mint otthon. Amit észrevettem, hogy itt mindenki iPhone-al rohangál, kérdeztem az Androidos kollégám hogy miért, ő csak annyit mondott, hogy sok a hülye és a sznob :). Az új iPad minit 339.00 euróért árulják, és őszintén szólva, 33.900 forintos áron már nem is tünne annyira drágának! Az iPhone5 679.00 eurótól indul kártyafüggetlenül, de 2 éves nyilatkozattal 99 euróért elvihető havi 60 eurós havidíjjal. Igaz forintra számítva igen csak borsos, de jelenleg 10.000 forint a magyar havidíj és 80.000 forintért veheted meg, itt pedig arányosítva 10.000 Ft-ért megkapod úgy, hogy utána havi 6000-et fizetsz. Szerintem annyira nem rossz. A könyvek 8-22 euró között vannak általában, Amazon Kindle-re ez még olcsóbb. A mosodában 5 euró egy mosás, 5 euró egy szárítás, mivel színest és sötétet is mosok, így összességében 15 eurót szoktam otthagyni. A gépkocsik állítólag a jobbkormányos országokban olcsóbbak, viszont a biztosítás és a karbantartás sokkal többe kerül. Erről nem tudok nyilatkozni, kocsit még nem vettem. Holland agyváltós bringákat viszont láttam 300 euró környékén.

Összegzés

Csináltam pár képet az árakról, ha esetleg nem kattintottál rá a cikk elején a képre! Én jelenleg azt látom, hogy sok tekintetben ugyanúgy élnek mint mi, persze nem tudom, mennyit kell ezek mellett félretenniük nyugdíjra (nem vágom a nyugdíjrendszerüket), mibe kerül az iskola, és milyen egyéb árak vannak, amiket fizetni kell, például ha kocsija van az embernek, vagy valami luxusterméket tulajdonol. Azt látom, hogy aki otthon nettó 200.000 felett keres, albérletben lakik, és nincsenek nagy igényei (új iphone, új tévé minden karácsonyra), az nem sok különbséget érezne. Szerintem akkor érdemes nekivágni a kiköltözésnek, ha itt talál az illető olyan munkát, ami havi fix fizetéssel jár, és 100-as szorzós transzformációval többet tud keresni itt, mint otthon. Tehát aki 120.000-et kap otthon, az el se induljon, ha 1400-1600 eurót itt nem tudja havonta megkeresni (és persze az első napokat is túl kell élni valamiből)! Aki 300.000 forint felett keres nettóban, az meg maradjon csak a seggén, nagyon jó helye van neki otthon!


One Response to “Mi mennyi Dublinban…”

  1. iron Says:

    Hi,

    Ebbol a postbol aztan sokat lehet tanulni. Koszi!

    t

Leave a Reply