Szent Patrik napja Dublinban

Posted by Nucc



Ma van Szent Patrik napja, Írország egyetlen nemzeti ünnepe, mely napon a világ kicsit kizüldül, kicsit írré változik. Írorszag azon kevés országok egyike, ahol saját népe jóval kevesebben él az országhatáron belül. Míg Írországban 4 millió ír él, addig Amerikában több mint 30 millió, és jónéhány millió Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon. Képzeljük csak el, hogy még 80 millió magyar élne a határokon túl. Fura mi! Ennek oka a múltban keresendő, sokan az 1845-ben kezdődő nagy éhinség során hagyták el az országot és próbáltak új életet kezdeni az új világban.

Van pár dolog, amiről példát vehetnénk az Írektől! Na nem az, hogy többet tudnak inni mint a németek, hanem hogy azok után, amin ez a nép történelme során keresztül ment, nyoma sincs a kultúrájukban a búnak, a szomorúságnak. Ha az osztrákok olyanak lettek volna velünk, mint amilyen az angol volt velük, akkor ma németül beszélnénk és a himnusz csak sírásból állna.

A másik, hogy ez az ünnep róluk szól, azokról, akik ezért az országért tesznek. Itt nem a Red Bull logóval van teliszorva a város, nem légiparádét rendeznek az embereknek. Képzeljétek csak el, hogy augusztus huszadikán, a nemzetünk ünnepén felvonulnak azok az emberek az Andrássy úton, akik a mi országunkért dolgoznak, tesznek. Mint egy olimpiai nyitóünnepségen, felvonulhatnak az idei év Kossuth-díjjal kitüntetettei, akiket a nép megtapsolhat és tiszteleghet feléjük, önkormányzati dolgozók, akik azért dolgoznak nap mint nap, hogy a környezetünk szép és élhető legyen, minisztériumban dolgozó alkalmazottak, akik a szarra se való felelőseik idióta döntéseit nap mint nap legjobb szándékuk szerint teljesítik, és hogy az országnak még így is jobb legyen, orvosok, ápolók, tűzoltók, akik nap mint nap értünk dolgoznak, olimpián részt vett sportolóink, és még sorolhatnám! Mind e mögé szép magyar dallamokat varázsolnak az utcán elhelyzett hangszórókból, egy kis csárdás, egy kis Halász Judit. Egy nap, mikor büszkék lehetünk ezekre az emberekre, és akiket jó érzéssel tölt el, hogy ott lehetnek a kordonon belül, és egy nép fejezi ki tiszteletüket irántuk.

Szent Patrik Napja (St. Patrick's Day)

Szent Patrik hozta be a katolikus vallást az országba, és úgy tekintenek rá, mint mi Szent Istvánra. A fesztivál egy közös imával kezdődik, ezt követi a buli. Ekkor vonulnak fel egyes ír csoportok a városban, és mutatják meg magukat a közönségnek. A felvonulók között találhatunk itt élő brazil táncosokat, helyi társasasági köröket, de katonák, tűzoltók, társadalmi csoportok is felvonulnak. A felvonulás mellett ez talán az egyetlen nap, mikor az írek már reggel 10-kor hulla részegen esnek ki a pubokból, persze kortól függetlenül (14<). És persze, hogy szakad az eső, de hát nem is lenne igazán ír ez az ünnep egy kis eső nélkül. Van egy mai cikk az index.hu-n, ő részletesebben foglalkozik az ünneppel, illetve a Wikipédián az angol szócikk egész részletes.

Készítettem pár képet és videót, hogy körülbelül mire számíthat az, aki szeretne egyszer életében részt venni ezen az eseményen.

Ha otthon szeretnél részt venni ebben a mulatságban, Budapesten számos ír söröző van, ahol ma nagyobb buli van. Egyet biztosan tudok a Kálvin téren, a Coffee Company mellett. Veszprémben ott a Skorpió, talán ott is nagy buli van ma. De ha inkább otthon töltenétek a vasárnap estétek, akkor bontsatok egy Guinesst az Írek tiszteletére, én is így fogok tenni a blogbejegyzés beküldése után! Cheers! ;)

A következő kis mottóval zárnám az összefoglalómat, mely az egyik videón szereplő buszon látható, és talán az elmúlt napok után otthonra is tanulságos üzenet lehet: “Great Things Happen When We Get Together”.

Legyetek jók!


Leave a Reply