Rajzórán

Posted by Nucc

Drawing Course

Mostanában nem sokat írtam, kicsit zsúfoltak voltak napjaim, a gépet se sokat nyitottam ki. Elköltöztem, van saját lakásom, történt sok minden, megosztom majd veletek, de most kicsit más.

Múltkor egy egyetem új bemutatkozó oldalán dolgoztam, épp az esti oktatásnál tartottam mikor elgondolkodtam, talán szétnézhetnék, hátha van a környékemen valami esti kurzus. Ballsbridgeben találtam egy sulit (ez tőlem egy 25 perc séta), ahol is rögtön az elején, az Arts pontnál megakadt a szemem a kezdő rajz oktatáson. Régóta szeretnék megtanulni szabadkézzel rajzolni, ugyanis rajzolás közben a jobbagyfélteke dolgozik, ami az álmodozó, valóságtól elrugaszkodó fele az agynak, így kicsit kikapcsolhatom az informatikai problémákon dolgozó bal felet, továbbá kreativitást is fejleszt. Még otthon vettem egy szinezőkönyvet a Balabittől születésnapomra kapott Alexandrás ajándékutalványból, hogy majd az abban szereplő figurákat megtanulom lerajzolni (kicsit újra gyerek leszek), de 3-4 próbálkozás után a lelkesedésem eltünt. Utáltam, hogy olyan vastag volt a könyv, hogy ha nem fogtam az egyik kezemmel, akkor mindig becsukódott, aztán mikor elkerült asztalomról el is tünt az életemből. Szóval itt van most egy lehetőség, ahova igaz fizetek, de legalább kötelező eljárni. Szóval hajrá!

Kicsit késve érkeztem, hála a csodálatosan pontos tömegközlekedésnek, úgyhogy az első feladatkörről le is maradtam. Lefotóztam a rajzaimat, a fotóalbumban meg lehet nézni őket. Az első feladat egy lekövetés volt, kaptam egy papírt rajta egy görbe vonallal, és úgy kellett lemásolnom a vonalat, hogy bal kezem mutatóujja (jobb kezes vagyok) folyamatosan követte a vonalat fentről lefele, szememmel csak ezt a mutatóujjam követhettem, eközben kellett (kicsit vakon) a jobb kezemmel rajzolni. Amikor ez már egész jól ment csavartunk rajta egy kicsit, mutatóujj lekövetés maradt, viszont a jobb kezemmel tükörképet kellett rajzolnom. Nagyszerű játék, ajánlom mindenkinek, vegyen egy üres papírt, rajzoljon egy valamilyen alakzatot, majd ügyetlenebbik kezén lévő mutatóujjával kövesse az alakzat vonalait, az ügyesebb kezével meg rajzolja, amit a mutatóujj követ.

A következő lépésben megnéztük, hogyan lehet satírozni. Erre kaptunk egy papírt rajta egy kockával, és a feladat a kocka oldalainak különböző erősségű szinezése volt, hogy lássuk milyen különbség van egy B-s, 2B-s, 4B-s ceruza között. Itt a ceruzát kicsit eldöntve fogjuk, előtte a papíron kicsit lecsiszoljuk a grafit oldalát, majd egyenletesen párhuzamos csíkokkal éltől élig besatírozzuk a kockát. Nem tudom szépen leírni, van róla kép, abból kivehető szerintem a feladat.

Ezután megmutatta a hölgy, hogyan lehet függőleges egyenes vonalat húzni. A lényeg, hogy nem csuklóból rajzolunk, hanem kicsit karból. Mint amikor egy korsó sört elveszünk egy pultról úgy, hogy szinte végig csúsztatjuk a pulton magunk fele. Vagy mikor berántjuk a benzines fűnyírót, a kar végig szorosan a test mellett, csak a könyök mozog hátrafele. Na így rajzolunk függőleges vonalat. Ezt is lehet otthon gyakorolni!

A vonal után következtek a körök, mindenféle kört kellett szabadon rajzolni, a hangsúly a könnyedségen volt, nem erőszakosan, nem görcsösen, finoman, egyenletesen rajzoljunk egy 20 kört egy helyen, majd újabb 20-at egy másik helyen, lehet Szaturnuszt rajzolni, olimpiai karikákat. Ezt is lehet gyakorolni mondjuk telefonálás közben, egész poénos alakzatokat lehet kihozni!


Végül megnéztük ezeket a technikákat együtt, a feladat egy alma lemásolása majd árnyékolása volt. A rajzolásnál én próbáltam kicsit eljátszani a jobbagyféltekés rajzról hallottakkal, fejjel lefele próbáltam lerajzolni az almát (sokszor nem azt rajzoljuk amit látunk, hanem ami az agyunkban levetítődött, elmentődött. Ezért nem tudnak az emberek rajzolni, mert nem azt rajzolják amit látnak, hanem ami a fejükben van. Ezért érdemes fejjel lefele rajzolni, mert így kikapcsolják ezt). Először lemértük az alma határait, teteje, alja, két oldala, és ezt 4 ponttal jelölve rögzítettük a rajzlapon. Utána a négy pontra kört illesztettünk a körrajzoló technikával. Majd referenciaegyeneseket rajzoltunk. Ezek után a különböző íveket a lekövetés módszerével finomítottuk, a satírozás technikájával árnyékoltunk.

Az alkalom 3 óra volt összesen, észre se vettem, hogy eltelt az idő! Azon gondolkodtam közben, hogy nekem általánosban mért nem tudta egy tanár sem így lépésről-lépésre megmutattni, hogy kell rajzolni? Továbbá iskolában mindig valami tárgyat rajzoltunk, sosem papírról papírra. Nem emlékszem, hogy valaha is másoltunk volna rajzfilmfigurát. Szóval jól éreztem magam, szerváltam egy A3-s méretű füzetet is, ingyen volt, akkor meg mért ne. Van még 9 alkalom, nagyon kíváncsi vagyok, tavaszra hova jutunk el!


14 Responses to “Rajzórán”

  1. TN Says:

    Fúúú, nagyon like. Anno én is így kezdtem. Rengeteget másoltam, hogy hozzászokjon a kezem, és idővel lettek saját ötleteim is. Jó móka. Csak így tovább. :)
    Amúgy ha ingyen volt, szerválhattad volna hármat is :D. Csak hülyéskedek, először rajzold végig azt a egyet ;).

  2. Nucc Says:

    Valaki behozott egy fuzetet ora kozben, aztan a vegen a tanar kerdezte, hogy kell-e valakinek. Nem jelentkezett senki, en megkerdeztem mennyi, azt mondta ingyen van, igy elfogadtam. Kell meg szereznem felszerelest, de mar kaptam tippeket, hol erdemes bevasarolni. A jo az, amikor latsz egy rajzot, es elkezded kibogaraszni, hogy hol milyen technikat hasznalt az alkoto. Ma lattam egy kepet, es 5 percig neztem!

  3. TN Says:

    Örülök, hogy ilyen jól belejöttél, és hogy elmondtad az óra menetét képekkel együtt.

  4. missing child Says:

    I found a missing the Kanadian and hungarian child protection system a child finder page, On this page everybody take missing child notification for free and search missing children from the edatabase. This is a civil society, Absolutely free !

  5. google authorship program Says:

    Awesome post.

  6. Lincoln Says:

    Hello, i think that i noticed you visited my weblog thus i came to go back the choose?.I’m attempting to in finding things to enhance my site!I assume its good
    enough to use some of your ideas!!

    My website svensk spilleautomater (Lincoln)

  7. Web design Says:

    ӏ don’t know whethеr it’s jusdt
    mе ߋr іf ƿerhaps еverybody еlse encountering isses with yοur site.
    Іt appears as tyough ѕome оf tɦе text within ƴour posts
    aге running оff thе
    screen. Сan someone еlse ρlease provide feedback and lеt mee ҡnoա іf tɦіs іs happening
    too tҺem ɑs աell?
    Τɦis may ƅe a issue
    with my browser because Ι’ve had tjis hasppen Ьefore.
    Aplreciate it

    Ӊere іs my web blog; Web design

  8. bassura city Says:

    Wonderful gօods from уօu, man. І Һave understand ƴߋur stuff previous tօ aand ƴou’rе ϳust extremely wonderful.
    Ι гeally like whatt ƴоu’ve acquired Һere, certainly like ѡhat
    уߋu аrе stating annd tɦе աay іn ԝhich you say іt.

    ϒοu make іt entertainig and ʏоu
    ѕtill take cqre οf tо ҡeep іt wise.

    Ι cɑn’t wait tߋ read far
    more from yοu. Τhіs іs actually ɑ ցreat website.

    my blog – bassura city

  9. valentine's lingerie lace lingerie set Says:

    whoah this weblog is magnificent i really like reading your posts.
    Stay up the great work! You understand, many people are hunting around for this info, you can aid them greatly.

  10. buy instagram followers best Says:

    It is the best time to make some plans for the lojg run and it is time to be happy.
    I’ve read this post and if I could I wanmt to suggest you few fascinating things or
    advice.Perhaps you can write subsequent articles referring to this
    article. I wish to read even more things about
    it! buy followers on instagram cheap

  11. click here for the nile coupon codes Says:

    You ought to be a part of a contest for one of the greatest websites on the web.
    I most certainly will highly recommend this site!

  12. Newest Ringcentral Coupon Code For Save Instantly Says:

    Hello, all is going nicely here and ofcourse every one is
    sharing information, that’s genuinely excellent, keep up writing.

  13. 81 Andre Johnson Jersey Says:

    Ebay same style 90 Kendall Langford Jersey to
    offer. Online free shipping – 81 Andre Johnson Jersey

  14. poker online Says:

    If you’ve just decided for an internet poker play try not to discover
    how to make a deposit with an online poker room, then this article will prove quite
    great for you. In poker, there are numerous methods to bluff, depending what situation you might be in. Make them think
    your cards are superior and remember and also hardwearing .
    emotionless look.

Leave a Reply